Dorian Manea, un “geniu al pianului”, pe strazile din Napoli

In timp ce pe micile ecrane de pe plaiurile noastre se scalambaie (iertat sa-mi fie cuvantul) tot felul de nulitati care mai de care mai penibile si mai grotesti, in timp ce formatorii natiei noastre nu promoveaza decat nonvaloarea si prostul gust, unii din adevaratii artisti ai tarisoarei noastre au luat calea pribegiei. Este si cazul acestui roman care, spre surprinderea unora, nu fura, nu da in cap nimanui si nici nu ne face tara de ras pe acolo pe unde umbla. El nu face decat sa scoata ropote de aplauze si sa le faca ziua mai frumoasa italienilor care il intalnesc pe strazile orasului Napoli. In loc sa umple salile de spectacole din Romania baiatul acesta este nevoit sa “cerseasca”, daca pot spune asa, cativa banuti pentru a supravetui de la trecatorii care il asculta.
Mi se pare revoltator si nedrept intr-un fel ca media din Romania nu cauta sa scoata in fata asemenea valori cu care sa ne mandrim si de la care sa invatam ceva. Bravo insa celor de la Republica Tv, un post tv din Italia, care au gasit si spatiu de emisie si disponibilitate de a face un interviu cu acest talentat pianist! Va las sa-l ascultati pe artist si sa cititi interviul cu el nu inainte de a lansa o provocare celor din media care ajung pe blogul asta si stiu pe unii care intra. Asa cum in urma cu vreo saptamana, in plin scandal al bacalaureatului am publicat o lucrare de simulare iar aceasta a fost preluata (avand in vedere goana dupa rating) de mai toate ziarele si site-urile mari din media ca realitatea.net, stirileprotv.ro, gandul, libertatea, cancan, B1, as vrea sa vad macar unul din aceste site-uri sau posturi tv care va publica sau va arata pe sticla ceva despre acest artist. Nu am pretentia de a se publica sursa articolului sau vreun link ceva, vreau doar atat, dragii mei jurnalisti, aratati romanilor lucruri care chiar merita sa le aratati.

Interviu La Repubblica:

Strada ca scena de sapte ani lungi, mainile furioase apasa clapele stricate ale unui pian vechi. Un miracol de note si talent, muzica clasica si jazz si zeci de trecatori carora nu le vine sa creada: multi se uita in urma uimiti, multi raman ore in sir sa asculte, toti daruiesc o moneda si un compliment.

Dorian Manea este un geniu al pianului. Roman, nascut la Bucuresti acum 28 de ani, este un artist obisnuit frecventator al stradutelor si pietelor din Napoli. Cand canta, cade intr-un fel de extaz contagios. Prin intermediul interpretarilor sale cantate prin improvizatie si acces la virtuozitate, reinvie Chopin, Renato Carsone, Oscar Peterson. Executii care iti taie rasuflarea. In urma se afla istoria unei imigratii grele, un tanar muzician vagabond care ignora sacrificiile si restrictiile pentru un viitor care va urma, acel vis care inca de copil doreste sa-l realizeze: ‘Sa devin un muzician celebru si afirmat’.

Dorian zambeste deseori, are vocea calma, privirea profunda si putin nesigura, pielea inchisa la culoare, ambitiile constranse sa se reduca zilnic la o realitate de castiguri sarace, ‘doua sute de euro, cand merge foarte bine, insa impartim la cinci, un nimic…’.

Formatia poarta numele sau: Vasile la contrabas, sora Lidia care canta, bateristul Alen Delon. O stalcire a numelui? ‘Se cheama asa din cauza unei fixatii a familiei pentru actorul francez’. Si sotia Monica, de 26 de ani, cu ochi verzi foarte frumosi, sustinerea feminina a unei vieti aventuroase care a debarcat, dupa multe eforturi, intr-un mic apartament din Mergellina.

Dorian a sosit in Italia in 2004 singur si cu buzunarele goale. ‘Am gasit curajul sa abandonez Romania pentru a-mi cauta norocul departe, constient de faptul ca voi trebui sa o iau de la zero’. Unica alternativa, strada.

Desi are 17 ani de experienta si diploma de Conservator. ‘Tatal meu era profesor de muzica, la cinci ani deja cantam cum puteam la pianul sau. Mi-a valorizat imediat talentul, impunandu-mi sa studiez serios. Crescand mi-am dat seama ca, oriunde ma prezentam, castigam premii si concursuri. La acea vreme ma intretineam cu lectiile private. Aici, in schimb, am plecat de la treptele cele mai de jos… Insa putin imi pasa de bani, mai devreme sau mai tarziu se fac. Conteaza fericirea mea, cand reusesc sa transmit emotii oamenilor’.

O agenda plina de angajamente si putin timp liber. ‘Sambata plecam la Brindisi sau Taranto si pe timpul saptamanii lucram la Napoli. Ne cheama la petreceri si nunti, lipsesc de acasa de zece luni’.

Legat de prejudecatile in privinta romanilor precizeaza: ‘La noi se spune ‘omul are cinci degete, toate diferite’ si italienii trebuie sa inteleaga ca vorbim de oameni printre oameni, provenienta nu este relevanta, este o chestiune de educatie individuala. Familia mea, de exemplu, era umila si civilizata si, mai ales, bazata pe solidaritate reciproca’.

Insa disconfortul e după colt, ‘atunci cand vreun comerciant ma insulta, amenintand ca va avertiza politia pentru ‘zgomote’. Dorian nu se da batut ‘si seara, impreuna, uitam de oboseala, luam din nou instrumentele si inregistram viitorul meu album, al cincilea, plin cu piese scrise de mine…’.

(sursa: La Repubblica)

S-ar putea sa iti placa si...

Pin It

One thought on “Dorian Manea, un “geniu al pianului”, pe strazile din Napoli

  1. Pingback: Kurt Cobain al strazii | Moldovean cu Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *