Autostrazi si sosele incredibile din lume

De la începutul civilizaţiei, omenirea a avut nevoie de drumuri pentru comunicare şi schimb de mărfuri. O dată cu crearea mijiloacelor de transport motorizate, drumurile pavate au devenit cea mai profitabilă investiţie pentru călători. De la drumurile cele mai lungi şi aglomerate, până la cele mai periculoase şi scumpe, Business Insider a creat Top 10 “cele mai extraordinare autostrăzi din lume”.

1.Tunelul Guoliang

În munţii Taihang din China, există o şosea lungă de 1,2 kilometri, lată de 4 metri şi înaltă de 5 metri săpată în munţi. Drumul a fost săpat de 13 săteni, care s-au hotărât să facă acest tunel pentru a facilita accesul spre celelalte zone învecinate, având în vedere că localitatea unde trăiau era înconjurată de munţi. Ei au strâns bani pentru unelte şi au început proiectul în 1972. Drumul a fost dat spre folosinţă în 1977, fiind considerat având una dintre cele mai pitoreşti privelişti, dar şi unul dintre cele mai periculoase din întreaga lume.

2. Autostrada Tuen Mun din China

Autostrada Tuen Mun din Hong Kong este cunoscută mai ales pentru numărul mare de accidente provocate, spun localnicii, de o fantomă. Construită în 1977 pentru a face legătura între zonele Tuen Mon şi Tsuen Wan, se pare că acea fantomă accelerează până când şoferul pierde controlul volanului.

.

3. Autostrada Karakoram

Este drumul aflat la cea mai mare altitudine din lume, 4.800 de metri, şi străbate trei regiuni muntoase: Himalaya, Karakoram şi Pamir. Acesta se întinde pe o distanţă de peste 800 de kilometri şi uneşte regiunea chineză Xinjiang cu Islamabad şi Beijing. În 1963, Pakistan şi China au încheiat un accord de a construi un drum care să aducă beneficii ambelor ţări. În 1986, şoseaua Karakoram a fost deschisă oficial şi leagă China de ţările Asiei Centrale.

4. Autostrada Katy Freeway

Cu 26 de benzi pe anumite porţiuni, autostrada Katy Freeway numită şi Intersatate 10, este cea mai lată din lume. Zilnic, mai mult de 219.000 de vehicule circulă pe ea.

5. Autostrada Highway 401 din Canada

Cunoscută şi sub denumirea de autostrada MacDolad-Cartier Freeway, acest drum este cel mai aglomerat din America de Nord, peste 420.000 de vehicule circulând zilnic pe anumite porţiuni. Odată terminată, în 1960, aceasta a servit ca punct de legătură între zona de sud, centru şi est a regiunii Ontario (Canada).

6. Pan American

Este cea mai lungă şosea din lume, măsurând 26.000 de kilometri. Pan American străbate 16 ţări, printre care SUA, Mexic, Canada, Costa Rica şi Peru. A fost plănuită încă din 1923, când s-a vrut să se lege Alaska de Chile.

7. Yungas din Bolivia

Este cea mai periculoasă, cunoscută şi sub numele de „autostrada morţii”. Aici mor anual între 200 şi 300 de oameni. Aceasta traversează Anzii, legând oraşul La Paz de regiunea Yungas.

.

8. Autostrada Big Dig din Boston

Este cea mai scumpă autostradă construită vreodată. Iniţial, în 1985, cheltuielile sale erau estimate la 2,8 miliarde de dolari, însă acestea au crescut considerabil atingând 14,8 miliarde de dolari. Începută abia în 1991, autostrada a fost terminată abia în 2007.

.
9. Şoseaua fără limită de viteză

În patru puncte din lume – Nepal, Isle of Man, Uttar Pradesh şi Kerala – există drumuri fără limită de viteză. Acestea pot fi considerate ca fiind cele mai rapide din întreaga lume.

10. Autobahnen

Este cea mai rapidă austostradă din lume, fiind destinată exclusiv maşinilor. Bicicletele, mopedurile sau alte mijloace de transport care nu depăşesc 38km/h nu au acces pe această autostradă. Mai mult, este interzisă staţionarea inutilă, aici fiind inclusă şi terminarea combustibilului. Chiar dacă nu există limită de viteză, este recomandat totuşi să se meargă cu 130 km/h.

Pin It

One thought on “Autostrazi si sosele incredibile din lume

  1. dupa cum e de asteptat la voi,al antene,care publicati doar comentariile ce va convin(probabil celelalte contin ,,limbaj vulgar“),acest comentariu e doar pt.tine pt. ceilalti n-au sanse sa-l vada.cum ai ajuns tu ziarist?sa lege alaska de chile?prostutule,alaska e insula!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *