Top 10 cele mai profitabile companii din lume

In ciuda faptului ca economia mondiala a fost zdruncinata serios in ultimii ani, exista destule companii pentru care s-ar zice ca intreaga criza a fost ca un seism de mica magnitudine. Sa le vedem pe zece dintre acestea, de altfel primele zece din lume, stabilite ierahic de catre CNN Money.

1. Exxon Mobil. Nu o fi ea cea mai mare companie, insa este cea mai profitabila. Ca urmare a cresterii pretului petrolului, castigurile Exxon au crescut cu 59%, generand un profit de 30,5 miliarde de dolari in 2010. Dar nu totul se datoreaza petrolului, pentru ca Exxon a castigat jumatate din suma ca urmare a achitiziei in 2009 a companiei de gaze naturale XTO.

2. AT&T a inregistrat anul trecut un profit de 19,9 miliarde de dolari, in crestere cu aproximativ 60% fata de 2009. Cresterea se datoreaza atat imbunatatirilor aduse serviciilor de telecom pe care ofera, cat si succesului iPhone, pentru care AT&T a detinut drepturile exclusive.

3. Chevrom a reusit sa-si majoreze profitul cu 82% in 2010, ajungand la 19 miliarde de dolari. Intre comaniile petroliere, Chevrom este depasita doar de Exxon. La fel ca si in cazul concurentului sau, Chevrom isi datoreaza profitul de invidiat cresterii pretului petrolului.

4. Chiar si fara un telefon mobil sau o tableta menita sa ia mintile si banii oamenilor, Microsoft a castigat mai mult decat orice alt concurent al sau, chiar mai mult decat Apple. Si asta datorita sistemului de operare Windows 7, despre care reprezentantii Microsoft spuneau, la finele lui 2010, ca a fost vandut in 175 milioane de exemplare de la lansarea sa in 2009. Asemenea vanzari au urcat profitul companiei la 18,8 miliarde de dolari, in crestere cu 29%.

5. J.P. Morgan Chase & Co este liderul de necontestat in randul bancilor americane si a demonstrat acest lucru in 2010 cand a inregistrat cel mai mare profit din istoria sa – 17,4 miliarde de dolari, mai mult chiar decat in perioda de boom economic. Pe fondul revenirii economice, gigantul bancar a beneficiat de profit de pe urma pricipalelor sale afaceri: de la carduri de credite pana la imprumuturile corporative.

6. Wal-Mart Stores, cel mai mare lant de magazine din lume, a inregistrat un profit de 16,4 miliarde de dolari. Dar ca sa il realizeze, compania a fost nevoita sa scada drastic preturile produselor pe care le comercializeaza, mizand pe o crestere a numarului de cumparatori. Si n-a dat gres.

7. Profitul International Business Machines (IBM) a crescut cu 10% in 2010, ajungand la 14,8 miliarde de dolari. Cresterea se datoreaza mai ales investiilor realizate de companii in sisteme si aparatura produse de IBM.

8. Cu toate inventiile sale de succes – iPhone, iPad, App Store – cea mai tare companie din lume a devenit si una dintre cele mai profitabile. Apple a avut un profit de 14 miliarde de dolari in 2010. Si asta dupa ce vanzarile iPhone au explodat in intreaga lume. In ultimul trimestru al anului trecut, Apple a inregistrat vanzari si profituri record.

9. Desi 2010 a fost pentru Johnson & Johnson unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa, compania tot a reusit sa aiba un profit de 13,3 miliarde de dolari, in crestere cu 9 procente fata de 2009. Aceasta demonstreaza ca gigantul farmaceutic poate face fata cu succes atat problemelor generate de cateva dintre produsele pe care vinde, cat si unei prese ostile, reusind in cele din urma sa se reabiliteze.

10. Berkshire Hathaway, fondul de investitii condus de Waren Buffett a obtinut un profit de 13 miliarde de dolari in 2010. Si asta dupa ce Buffett a incheiat o mega-afacere in domeniul transportului feroviar, achizitionand compania Burlington Northern Santa Fe. Noua achizitie, i-a adus un plus de 61% in materie de castiguri.

Autor: Lacramioara Vidru – Manager.ro

Pin It

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *