10 milioane de euro?

“Un sofer din Franta a incasat potul cel mare la loterie, in valoare de 10 milioane de euro si a achizitionat firma de transport pentru care lucra. Mai mult, a salvat-o de la faliment.”

Ma intreb cati romani ar face acelasi gest? Foarte putini cu siguranta si nu e tocmai condamnabil tinand cont de vremurile din Romania. Primul pas in a lua o asemenea decizie clar ca e tipul de caracter, culoarea sangelui ce-ti curge prin vene, dar apoi mai conteaza si tratamentul aplicat de angajator pana in momentul X.

Eu unul ma simt mult mai implinit atunci cand darui, licarul de fericire din ochii celui ce primeste din mainile mele ma incarca pozitiv si imi da mult mai multa incredere in mine decat un plus de bancnote in buzunar. E un mosulica fara picioare la metrou la Unirii pe care il intalnesc aproape zilnic si caruia de multe ori i-am dat si ultimul ban din buzunar fara sa resimt foamea la pranz doar la gandul ca un om sarman a mancat o gustare calda. Nu aceeasi parere mi-a impartasit o colega, care era taman indignata de mersul greoi la prima ora prin multime a omului olog: “sa-i mai dau si bani ca-mi taie calea in  drum spre munca?”. Exact ce ziceam: tine de constructia din interior, de fundament si de educatie, gesturile noastre de astazi izvorasc din trecutul familial si din calapodul sufletesc.

Apoi, si cum scriam intr-o postare mai veche, angajatorii din Romania au speculat la maxim criza si s-au folosit prin toate mecanismele posibile sa diminueze salariile si sa inaspreasca regulamentele de ordine interioara, sa-ti taie elanul intr-o conversatie prin celebra replica: “vezi cate CV-uri am aplicate pe Best Jobs? Nu iti convine, esti liber, la poarta bat sute de canditati!!”, sa te umileasca ori de cate ori au ocazia si sa te exploateze la maxim in conditii inumane (“Inchideti dracului caldura…munciti la 20 de grade si  firma e in declin?” . Nu mai are nici o valoare fidelitatea, sarguinta si seriozitatea, primeaza pupincurismul si falsitatea!

Apoi… cand castigi potul cel mare….iti vine sa-l imparti cu angajatorul? Nu mai bine ii oferi un camin, o masa calda, o haina curata si o viata decenta lui “mosulica de la Unirii”?

Pin It

One thought on “10 milioane de euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *