Influenta mass mediei asupra copiilor

De multe ori m-am intrebat ce pot invata copiii din ziua de azi din mass media??!!
La televizor rar mai gasesti emisiuni educative, de cultura generala sau cu subiecte de viata constructive. Vezi ca sunt promovate toate silicoanele, baietasi de cartier scandalagii cu vocabular si caracter de ghetou, non talente prezente in emisiuni regizate si lipsite de profesionalism unde incultura si prostia reprezinta subiectul tabu seara de seara. Catre ce sa indrum copilul sa priveasca? Cum blonda X s-a tavalit cu vedeta Y, catre stiri cu crime, violuri si talharii, catre talk-show-uri in care invitatii se improasca cu vorbe grele si acuze deranjante, catre emisiuni de scandal de doi bani???? Ce ar putea sa-si insuseasca copilul meu din caracterul “perversului de peTargu Ocna” sau, care parte din cultura si limbajul “bombei sexy” ar putea constitui exemplu pentru educatia elevului? Ca sa nu mai zic de desenele animate cu continut agresiv si violenta excesiva ce pot fi redate in comportamentul lor prin imitatie si au o reala influenta negativa asupra viitorului!!!! Eroii din desene sunt admirati pentru puterile lor speciale ii face pe copii sa le imite comportamentul si sa perceapa ca agresivitatea e o solutie acceptata in rezolvarea oricarei probleme. Eroilor li se apreciaza mai mult duritatea decat alte trasaturi de caracter (inteligenta sau simtul umorului), fiind preferati pentru statutul lor de razboinici si justitiari. Violenta prinde mai mult la copii deoarece, pana la varsta de sase-sapte ani, nu fac foarte bine distinctia intre realitate si fictiune. Imaginati-va ca, la televizor, un copil vede un erou care primeste o lovitura foarte puternica, dar acesta nu pateste nimic. E posibil ca micutul sa creada ca, lovindu-l astfel pe prietenul sau de joaca, nici el nu va fi ranit.
Consumul de televiziune este preferat in locul lecturii si atunci ar trebui sa fie presarat cu exemple de viata demne de urmat, cu pilde si invataminte, cu lucruri bune si frumoase.
Presa este decorata cu imagini deocheate, cu domnisoare despuiate, cu subiecte “apetisante” si tabloide socante, asa ca e un adevarat focar de infectie pentru caracterul copilului.
Calculatorul si jocurile video provoaca dependenta si clar ca, prioritatea o constituie jocurile violente cu un impact covarsitor asupra atitudinii de zi cu zi a copilului(pierderea noţiunii de timp, a controlului, iritarea sau mânia îndreptată împotriva celor din jur) .
Si noi, parintii, avem atat de multe griji, activitati si probleme incat nu suntem suficient de atenti cu programul copiilor,cu preocuparile acestora si ar trebui sa le impunem, in mod obligatoriu, activitati sportive sau in aer liber pentru a le inlatura tendintele distructive induse de poluarea mass mediei cotidiene. Familia nu este doar modelul de viata al copilului, ci si reperul sau, un spatiu in care participa inca de foarte mic la ceea ce se intampla cu el si cu ceilalti, simte impreuna cu ei si aduna toate aceste trairi si experiente, fara a stii de mult ori ce poate sa faca cu ele sau fara a le intelege in totalitate.

Pin It

One thought on “Influenta mass mediei asupra copiilor

 1. Un pusti de 5 ani a intrebat-o pe mamica lui daca ii plac accidentele rutiere de la TV. Mamica a lui a spus ca nu. Atunci a intrebat-o de ce deschide televizorul in fiecare zi.

  i noi, parintii, avem atat de multe griji, activitati si probleme
  ==============================================

  O, da, categoric. Discutam despre ce face mama, tata, daca sotul se mai cearta cu soacra, ce mai face mama lui Zavo, ce mai face cutare sau cutare vedeta. Cand ne-am jucat ultima oara cu masinutele, papusile sau cuburile, ca sa impartim cateva momente cu cei mici?

  Vezi ca sunt promovate toate silicoanele, baietasi de cartier scandalagii cu vocabular si caracter de ghetou,
  =============================================
  Din cate stiu pe TVR Cultural nu sunt promovate silicoanele. Si nici pe TVR International, unde gasesti emisiuni ok din multe puncte de vedere, de la preumblari prin muzee pana la concerte, mese rotunde etc.

  Depinde ce ne place: siliconul, jurnalul de seara sau cultura? Vrem ca micutul nostru sa citeasca, dar el nu ne-a vazut niciodata citind (excludem povestile pe care i le citim).

  Imaginati-va ca, la televizor, un copil vede un erou care primeste o lovitura foarte puternica, dar acesta nu pateste nimic. E posibil ca micutul sa creada ca, lovindu-l astfel pe prietenul sau de joaca, nici el nu va fi ranit.
  ============================================

  Copilul nu vede, ci este lasat sa vada. Este lasat de catre parinti. Ne place sau nu, un program de televiziune va da emisiuni PENTRU TOATE VARSTELE. Conform legislatiei in vigoare fiecare emisiune trebuie sa includa si O RECOMANDARE DE VARSTA. Daca nu include exista internetul. Cum serialele de desen animat sunt repetitive ajunge sa intram pe net si sa aflam varsta de la care copilul le poate vedea. Bingoo! Am inventat oul! Yesss!!! Dar e greu sa facem un mic efort cand ne cuprind grijile. Cum ar sunt jurnalele de Actualitati. E jale mare cu ele. La 8 trecute fix – vorba lu nenea Iancu – tot poporu da drumu la tembelizor, unde aflam ce mai face tot romanul. Dar trebuie sa ne relaxam dupa o zi ingrozitoare petrecuta la serviciu. Si nu ne putem relaxa ascultand o poveste pe CD ori incropid cuburi. Nu, ca nu traim in pestera. Trebuie sa aflam ce a mai facut guvernu Cioc sau Boc sau cum ii mai spune, sa vedem ce s-a mai petrecut pe A1, ca doar ne relaxam, ce naiba! Pai sa ne tipe plodul in cap? Mai frumos e accidentul de pe DN1, iar prezentatoarea de la meteo… tati stie…

  Sic transit gloria mundi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *