Printul Charles are 8 case in Romania

Printul Charles (62 de ani), mostenitorul coroanei britanice, e fascinat de peisajele salbatice romanesti si ori de cate ori vine la noi in tara isi mai cumpara cate o casuta sau vreun conac, intr-un sat izolat de lume. Astfel, printul britanic a ajuns sa detina opt proprietati risipite prin toata Romania.

Inconjurat de tigani la Viscri
In satul brasovean Viscri, printul si-a achizitionat, in 2006, o casuta veche. Fosta proprietate a unei familii de sasi, locuinta a fost construita in 1758. Pentru ea, Charles a scos din buzunar 15.000 de euro, iar acum este vecin cu o importanta comunitate de tigani, care s-au asezat pe unde au nimerit, in imobilele parasite de sasi. Intentia mostenitorului coroanei britanice era ca, in cativa ani, Viscri sa devina un punct important al turismului international.

Conac la Malancrav, cu 5.000 de lire
La prima lui vizita in Romania, in 1993, Printului Charles i-au cazut ochii pe conacul Apafi, din localitatea sibiana Malancrav. Pentru ca imobilul era in proprietatea statului, nu l-a putut cumpara. Dupa ce conacul a fost revendicat de comunitatea luterana, printul a reusit, in 2002, sa-l cumpere cu 5.000 de lire sterline. In renovarea lui a investit insa aproape 100.000 de lire sterline, pentru ca imobilul era o ruina. Interiorul a fost complet schimbat cu ajutorul unor specialisti straini, care au exclus din decor obiectele electrocasnice, televizoarele si orice urma de tehnologie. Designul are un aer vechi, specialistii pastrand, de exemplu, soba de teracota a primilor proprietari.

Resedinte si in Covasna
Charles mai detine doua proprietati in satul Valea Zalanului, Covasna, potrivit primarului din localitate. Una e o casa de veche de 100 de ani, pe care printul a renovat-o complet. In apropiere se afla si o casuta pentru oaspeti, care ii apartine tot printului. Detine 4 proprietati in Maramures. Arata ca niste cocioabe parasite, n-au curent electric si mobilierul e cat se poate de simplu: un pat din scanduri, o soba si o masa.

Asta nu l-a impiedicat pe Printul Charles sa-si cumpere, in 2003, in localitatea maramureseana Breb, patru case construite în stil traditional. Mai mult, niste rude cu sange albastru au venit, in 2008, sa viziteze casele din Breb si au locuit o saptamana acolo, la lumina lumanarii. Micile proprietati sunt ingrijite de atunci de catre o sateanca.

Satul Saschiz e preferatul printului

Satul muresean de sasi Saschiz, aflat la cativa kilometri de Sighisoara, este destinatia preferata a printului, el vizitandu-l ori de cate ori ajunge in Romania. Localitatea, de o frumusete deosebita, face parte, aproape in intregime, din patrimoniul UNESCO.
Fascinat parca de “inima” tarii, se pare ca Charles are in plan o noua resedinta, de data asta în Covasna. La o vizita in Micsoara, a descoperit un loc complet izolat, aflat la 20 de kilometri de cel mai apropiat sat, stiuta fiind preferinta printului pentru zonele retrase. A pus pe picioare mai multe afaceri; Fundatia Mihai Eminescu, patronata de Printul Charles, este activa in România inca din anul 2000, iar pana acum a salvat de la distrugere 100 de hectare de plantatie de meri la Malancrav, unde a dezvoltat o linie de imbuteliere de suc natural de mere.

Pe langa asta, fundatia a dezvoltat zeci de proiecte pentru conservarea si valorificarea comunitatilor rurale din Transilvania. Anul trecut, printul a inaugurat la Saschiz, in judetul Mures, un centru de procesare a produselor ecologice, unde locuitorii din zona isi pot vinde alimentele si bauturile traditionale. Averea sa este evaluata la 647 de milioane de lire sterline.

Printul mostenitor al tronului Marii Britanii are o avere frumusica, mai ales datorita numeroaselor proprietati pe care le detine in multe parti ale lumii. In total, in posesia sa ar fi 54.521 de hectare de teren, pe o mare parte din acestea aflandu-se proprietati de importanta istorica, cu o valoare colosala.

Conform ultimelor estimari facute de site-uri precum Forbes.com, averea Printului Charles, cu tot cu conturi, ajunge in prezent la 647 de milioane de lire sterline (767.300.000 de euro). Anual, veniturile printului se ridica la 15 milioane de lire sterline (17.800.000 de euro), provenite din investitii si din diverse tranzactii.

Pin It

2 thoughts on “Printul Charles are 8 case in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *